Следвайте Гласове в ТелеграмУнгария е изпратила официално съобщение до България, че

...
Следвайте Гласове в ТелеграмУнгария е изпратила официално съобщение до България, че
Коментари Харесай

Денков: Унгария заплаши, че ако не махнем таксата за руския газ, ще ни наложи вето за Шенген

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Унгария е изпратила публично известие до България, че в случай че страната ни не отстрани таксата за транспорт на съветски газ, Будапеща ще наложи несъгласие за присъединението ни към Шенген ". Това съобщи министър председателят Николай Денков в отговор на въпрос за повода за решението на българските управляващи таксата да бъде отсрочена.

Проф. Денков е в Брюксел за Срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани и съвещанието на Европейския съвет.

" Решихме да не рискуваме в този миг с значими, въпреки и не бих споделил, решаващи стъпки във връзка с Шенген ", уточни той.

" Русия намира разнообразни способи да избегне наказания и България не е изключение. Няма нарушавания на българските управляващи ", подсети още акад. Денков.

" Няма елементарен метод да бъдат наложени наказания на Русия ", разясни министър председателят.

" Защо минават танкери през европейски води, в случай че нефтът в тях е над 60 $ за барел?Как да ги стопираме тези кораби?, запита акад. Денков.

" Няма диалози за делене на България и Румъния при влизането в Шенген. Чувам, само че... толкоз ", разяснява министър председателят и добави, че има значително развиване и то позитивно в връзките ни с Румъния.

Нашата тактика за влизане в Шенген е да преговаряме за сухопътните граници, съобщи министър председателят.

Подготвили сме към този момент предложение, видял съм го, ще го изпратим на Австрия, ще използваме и Европейската комисия като посредник, добави Денков.

" Това, което не желаеме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логичност на развиване на Европейски Съюз и се опитваме да избегнем нужда още веднъж да влизаме в решения на Европейския съвет, което изисква единогласие ", добави той.

Той добави, че още през вчерашния ден е съумял да беседва и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и с президента на Румъния Клаус Йоханис, и с австрийския канцлер Карл Нехамер. Времето през днешния ден и на следващия ден също ще бъде употребявано за договаряния.

Според Николай Денков методът към Унгария би трябвало да бъде като към всяка друга дръжава членка. " Те би трябвало да съблюдават върховенството си на закона по този начин, както се изисква от България ", уточни той.

 „ За нас миграцията е главният приоритет, тъй като ние сме гранична страна. Колкото по-добре пазим границите, толкоз по-добре е и за Европейския съюз. Другият приоритет е Украйна. Разглеждаме помощта за Украйна като помощ за Европа и в частност за България като страна в източната част на континента. Много ясно бяха изразени закани, че след Украйна може да има и други страни и това ясно би трябвало да го помним “, съобщи Николай Денков.

„ Ако Украйна падне, тези разноски, които обсъждаме сега, ще са в пъти по-малки за това, което ще е належащо, с цел да се приготви Европа, с цел да предотврати възможна експанзия. Тези средства са инвестиция в бъдещето “, добави още той.

Относно публикацията на „ Политико “ за съветския газ министър председателят уточни, че от нея излиза наяве, че България въобще не е някакво изключение.

 „ Смисълът на тази публикация е да покаже, че Русия намира разновидности да избегне другите детайли на наказания, които се постановат върху нея. Нарушенията не са на българските власт, не са и на „ Нефтохим “, те са на разнообразни танкерни компании и търговци. България има позволение от Европейската комисия да работи по този метод “, разяснява Денков.

Акад. Денков разяснява и флашмобът през днешния ден в Народно събрание. " Парламентът би трябвало да работи, тъй като има да взема решение извънредно значими въпроси. Не е това методът да се стачкува против едно изцяло законно деяние, отлагано с години. Този акт по този начин или другояче би трябвало да се приключи. Да слагаш в залог бюджета, от който зависят заплати, вложения, всичко, против този монумент, е нечовешко. "  

На въпрос дали е пристигнал ред на други монументи - знаци на Тоталитаризма, той отговори, че не може да разяснява други обитаеми места и подсети, че има решение на СОС за Паметника на руската войска.

Инфо: epicenter.bg

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР